Geluiden uit het heelal in 'De Wereld Draait Door University'

Geluiden uit het heelal in 'De Wereld Draait Door University'Click here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

 

Professor Robbert Dijkgraaf, scheidend president van de KNAW en vanaf 1 juli de nieuwe directeur van het vooraanstaande Institute for Advanced Study in Princeton, geeft op Hemelvaartsdag (donderdag 17 mei) live college in de zendtijd van ‘De Wereld Draait Door'. Hij doceert in het kader van DWDD University over het ontstaan van het universum en onze planeet aarde onder de titel ‘De Oerknal'. Matthijs van Nieuwkerk assisteert de professor bij zijn betoog.

Tijdens zijn presentatie zullen er geluiden te horen zijn van onder andere de kosmische achtergrondstraling (de warmtestraling die is uitgezonden tijdens de oerknal). Dit geluid wordt door de Westerbork telescoop van ASTRON ter beschikking gesteld.

Vanuit de Koepelkerk in Amsterdam legt Dijkgraaf in vijftig minuten aan een gehoor van zo'n vierhonderd belangstellenden en uiteraard de televisiekijker uit hoe het heelal is ontstaan, hoe we dat weten, maar ook wat we allemaal nog niet weten. Aan de hand van spectaculaire animaties, een maquette van het universum en eenvoudige demonstraties geeft Dijkgraaf inzicht in de meest complexe materie. Het college wordt uitgezonden op het tijdstip van ‘De Wereld Draait Door', 19.25 uur op Nederland 3.

Dijkgraaf neemt de kijker mee in de laatste wetenschappelijke bevindingen over het heelal en laat ook ruimte voor filosofische bespiegelingen. Is er intelligent buitenaards leven en zijn wij echt gemaakt van sterrenstof?

Klik hier voor het hele persbericht.

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON