Spacegirls winnen nationale ruimtevaartwedstrijd CanSat

Spacegirls winnen nationale ruimtevaartwedstrijd CanSatClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Anne, Esther, Iris, Jessica, Malou, Mirthe en Sophie uit Assen, ook bekend als de Spacegirls, hebben de Nederlandse ruimtevaartcompetitie voor middelbare scholieren, genaamd ‘CanSat', gewonnen. ASTRON sponsorde de zeven meisjes van het Dr. Nassaucollege, die als enig meisjesteam (met twee tweelingen!) meededen in de competitie.

De CanSat competitie is georganiseerd door de Technische Universiteit Delft en ruimtevaartorganisatie ISIS (Innovative Solutions In Space). Teams van middelbare scholen uit heel Nederland deden mee aan de competitie, waarbij ze van een blikje frisdrank een satelliet moesten maken. De satelliet, of ‘CanSat', moest twee missies uitvoeren: de CanSat moest tijdens de vlucht de druk en de temperatuur kunnen meten, en hij moest weer veilig op de grond landen.

Halve finale
Op vrijdag 15 mei vond de halve finale plaats in 't Harde op het militair oefenterrein. Twintig scholen streden tegen elkaar met hun zelfgemaakte satellieten zo groot als een frisdrankblikje. De strijd ging om slechts zes plaatsen in de finale, waarbij de CanSat van de winnaars in een raket, gebouwd door studenten van de TU Delft, geplaatst wordt.

In ‘t Harde werd de CanSat van de Spacegirls met groot succes van zeventig meter hoog losgelaten. De eerste missie, het meten van de druk en de temperatuur, kon goed uitgevoerd worden.
Voor de tweede missie, die naar eigen inzicht kon worden ingevuld, hadden de meisjes gekozen voor het thema veiligheid. Hiervoor hadden ze het idee om een soort airbag voor de CanSat te ontwikkelen. Met behulp van een zelfgemaakte parachute die aan de CanSat vast zat, kon hun CanSat in de halve finale veilig landen.

De finale
De CanSat van de Spacegirls maakte in de halve finale een grote indruk op de jury en de meisjes werden geselecteerd voor de finale. Dit vond plaats op 5 juni, waarop de CanSats van de overgebleven zes teams tot een kilometer hoog de lucht in werden geschoten! Ook hier konden beide missies goed uitgevoerd worden en landde de CanSat van de meisjes veilig op de grond...mission accomplished!

  
Cheers!

Op 3 juli, de laatste dag van de CanSat competitie, werden in Delft de winnaars bekend gemaakt. Alle teams hielden nog één keer een presentatie over hun CanSat. Aan het einde van de dag werd eindelijk de winnaar bekend gemaakt. De Spacegirls waren erg verrast, maar de jury was overtuigd: zij verdienden de eerste prijs omdat ze zo zorgvuldig en grondig hadden gewerkt aan hun CanSat en een leuke en speciale tweede missie hadden bedacht.

De meisjes kunnen zich nu verheugen op een speciale eerste prijs: een paraboolvlucht in een vliegtuig, waarbij het vliegtuig heel sterk stijgt en daalt, en het heel even lijkt alsof je gewichtloos lijkt. De CanSat van de meisjes zal niet ongebruikt blijven: deze wordt geplaatst in de raket die door de studenten van de TU Delft gebouwd wordt en de lucht in geschoten wordt.

De meisjes toosten op hun overwinning!

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON