Koninklijke onderscheiding voor Prof. Arnold van Ardenne

Koninklijke onderscheiding voor Prof. Arnold van Ardenne Click here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

 

Vrijdag 25 april 2014 heeft Prof. Arnold van Ardenne, verbonden aan ASTRON en inwoner van Assen, een koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen door burgemeester mevrouw C. Abbenhues. In totaal vijf decorandi kregen de onderscheiding vanwege hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. De plechtigheid vond plaats in de raadszaal van het stadhuis in Assen.

Prof. Van Ardenne (65) is vanaf 1994 in diverse functies verbonden geweest aan ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie in Dwingeloo. Zijn laatste functie bij het instituut was directeur van de divisie Ermerging Technologies. De heer Van Ardenne heeft vanuit zijn functie en door deelname aan diverse internationale samenwerkingsverbanden, commissies en panels een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de radiosterrenkunde en ruimteonderzoek in algemene zin.

Daarnaast heeft hij in diverse functies een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van nieuwe technieken op het terrein van radiotelescopen en -antennes. De LOFAR-telescoop in Drenthe, ontworpen en gebouwd door ASTRON, leverde in dat kader de eerste grootschalige radiotelescoop in de wereld op en is wereldwijd een uniek project. De activiteiten van de heer van Ardenne hebben bijgedragen aan de internationaal leidende positie die Nederland en ASTRON op dit terrein innemen.

Prof. Van Ardenne is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON